web analytics

Almin telečji file z … z … z nečim zraven

Delite:

Doslej smo jo na teh straneh imenovali že: carica, chef(ica), kraljica … pra … res je, Alma Rekić je prava jeseniška kuharska znamenitost. Petek je pri marsikomu dan za metek, ona pa nam je tokrat posredovala …

Brez pomena bluzimo. Itak vsi vemo, da v nadaljevanju sledi recept. In res … voilà:

_____________________________________________

Telečji file s čemaževim pirejem

Sestavine

1 kg telečjega fileja

Solni cvet

Oljčno olje

100 g korenja

50 g češnjevega paradižnika

100 g bučk

50 g redkvic

100 g kolerabe

200 g graha

200 g masla

Sol , poper

Timijan, rožmarin

0,5 l terana

0,5l portovca

200 g krompirja

50 g sladke smetane

50 g mleka

30 g vloženega čemaža

20 g medu

Priprava

Krompir olupimo in ga skuhamo v slani vodi. Nato ga odcedimo, dodamo 100 g masla, sladko smetano in mleko ter pretlačimo. Vse skupaj solimo in dodamo še vložen čemaž. Bučke narežemo na trikotnike, kolerabo očistimo in jo narežemo na poljubno obliko ter skuhamo (na zob). Redkvice razpolovimo, češnjev paradižnik pustimo cel. Korenje ravno tako olupimo, narežmo na poljubno obliko, skuhamo.

Vso zelenjavo na hitro popražimo v ponvi na oljčnem olju, solimo in prelijemo z malo zelenjavnega fonda, ki smo mu dodali med.

Priprava mesne omake
Najprej obreznine mesa in kosti pečemo v pečici približno 35 minut na 180 stopinjah. Postati mora temno rjave barve. Nato vse skupaj pražimo v kozici, v kateri smo na oljčnem olju prepražili čebulo in česen. Dodamo še pečene kosti in obreznine in začinimo. Vremo približno 3 ure na zmanjšanem ognju, prilijemo teran in ga povremo.
Dodamo zelenjavni fond, začimbe in kuhamo. Po potrebi precedimo in posebej popražimo gomoljno zelenjavo, ki smo ji dodali teran in portovec. Vse skupaj vremo toliko časa, da povre tekočina, nato dodamo mesni fond, ki smo ga predtem precedili in vremo vsaj dve uri. Po potrebi zgostimo in precedimo. Hranimo v hladilniku in tako imate osnovno omako vedno pri roki.

Telečji file
Mesu odstranimo odvečno maščobo in ga začinimo s solnim cvetom in belim poprom. Začinjen file iz vseh strani popečemo v ponvi na segretem olju. Meso položimo v pekač in ga pečemo približno 8 minut v pečici, segreti na 180 stopinj Celzija. Najbolje je, da uporabljamo termometer in meso pečemo toliko časa, da središčna temperatura doseže 50 do 55 stopinj Celzija. Pečeno meso preložimo na desko in ga pokrijemo z alu folijo. Pustimo, da meso počiva 6 minut preden ga narežemo na debelejše kose.

Grahova krema
Grah skuhamo, solimo in spiriramo. Dodamo mu kanček sladke smetane in belega popra. Omako pretlačimo skozi fino cedilo, sama velikokrat rada dodam malo sveže mete.

_____________________________________________

Lukanov dodatek (tako rekoč: VEGETA) k članku/receptu:
“Matr more tole bit dobr. Edin … preveč zelenave je zraven, pa predoug gvera, dab si človk naredu …”

Almine recepte za vse okuse sicer najdete na sledeči povezavi (KLIK-nite na napis spodaj):