web analytics

Razmere v gorah

Delite:

Nevarnost snežnih plazov je v visokogorju večinoma ZMERNA, 2. STOPNJE, nižje pa MAJHNA, 1. STOPNJE. Nevarna so predvsem strmejša pobočja nad okoli 1800 metrov nadmorske višine, kjer se lahko že pod manjšo obremenitvijo snežne odeje sproži plaz napihanega snega – več zametov je na južnih in zahodnih straneh grebenov in sedel. Novi sneg je v visokogorju tudi razmeroma slabo sprijet s podlago, zato se lahko splazi po šibki plasti, ki je na stari sneženi podlagi. Spontano plazenje je malo verjetno.

Snežna odeja je v visokogorju večinoma mehka in rahla, zaradi vetra so nastali zameti, vetru izpostavljena mesta so spihana. Nižje, kjer je deževalo, je sneg razmočen. Ker je že povsem preobražen in uležan, se večinoma ne plazi.

V torek bo sprva nekaj sonca, čez dan pa bo nastajala spremenljiva oblačnost in predvsem sredi dneva in popoldne krajevne plohe. Meja sneženja bo malenkost višje kot včeraj. Pihal bo šibak do zmeren severovzhodnik. V sredo bo oblačno z občasnimi padavinami. Meja sneženja se bo spustila do okoli 1400 metrov nad morjem. Pihal bo šibak do zmeren veter vzhodnih smeri.

Novi sneg bo v visokogorju ostal mehak, počasi se bo sesedal in preobražal. Pod okoli 1900 metri se bo zaradi višje temperature hitreje preobražal in sesedal. Snežna odeja bo počasi postajala bolj stabilna. V sredo bodo nove padavine predvsem v visokogorju spet povečale nevarnost snežnih plazov, koliko, pa bo odvisno od količine novega snega, česar pa še ni moč dovolj natančno napovedati.

Naslovna fotografija: KLIK
Sledite nam in nas všečkajte:
error
Delite:

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja