web analytics

Nesreča v gorah

Delite:

Center za obveščanje nam je poslal tudi naslednjo vest:

Nesreče v gorah 

Včeraj ob 14.55 se je pri sestopu s Planine Korošica, občina Tržič, planinec pri zdrsu hudo poškodoval. Gorski reševalci postaje GRS Tržič so poškodovanega planinca na kraju oskrbeli in predali posadki helikopterja SV z dežurno ekipo HNMP na Brniku, ki ga je s helikopterjem prepeljala v UKC Ljubljana.

Razmere v gorah

Po podatkih Urada za meteorologijo Agencije za okolje je nevarnost snežnih plazov v visokogorju večjega dela naših gora nad nadmorsko višino okoli 1800 metrov ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa večinoma MAJHNA, 1. STOPNJE. Nevarna so predvsem strmejša in prisojna pobočja nad okoli 1800 metrov nadmorske višine, kjer se lahko spontano prožijo plazovi mokrega snega. V visokogorju se še vedno lahko pod majhno obremenitvijo sproži kložast plaz. Nižje je stara snežna odeja večinoma uležana in preobražena in zato stabilna. Ob koncu tedna je bilo v gorah megleno, pihal je šibak do zmeren veter vzhodnih smeri, občasno je tudi rahlo snežilo. Zapadlo je največ do 10 centimetrov snega. Meja nične izoterme je bila na nadmorski višini okrog 1500 metrov. Svež sneg se je zaradi hladnega vremena razmeroma počasi preobražal. Vetru izpostavljena mesta so spihana, večinoma pa veter ni delal dodatnih klož in zametov. Ponekod se je danes deloma razjasnilo in tudi temperatura se je nekoliko zvišala, zato se je nov sneg ojužil in začel preobražati. V torek in sredo bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, predvsem visokogorje bo popoldne občasno v oblačnosti. V sredo se lahko v zahodnih in vzhodnih Julijcih pojavi oblačnost tudi v jutranjem času. Popoldne lahko nastane kakšna manjša ploha. Prevladovali bodo šibki vetrovi spremenljivih smeri. Nekoliko se bo tudi otoplilo, ničta izoterma bo na nadmorski višini okrog 2200 m.
Snežna odeja bo ponoči pomrznila, čez dan pa se bo zlasti na prisojnih legah sneg ojužil in začel hitreje preobražati in tudi taliti. Krepila se bo skorja. Nevarnost snežnih plazov bo jutri zjutraj večinoma MAJHNA, čez dan pa se bo zlasti na prisojnih legah v visokogorju POVEČALA in bo ZMERNA – 2. stopnje. Snežna odeja se bo v sredo počasi stabilizirala.

Naslovna fotografija: KLIK
Sledite nam in nas všečkajte:
error
Delite:

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja