web analytics

Navijač(i)

Delite:

Prvi razred na osnovni šoli nekje v Ljubljani. Učitelj pove svojim malim učencem, da je hokejski navijač. Bolj natančno: da navija za Olimpijo. Ob tem vpraša svoje malčke, če je tudi med njimi kak mali navijač Olimpije. Otroci niti točno ne razumejo, kaj pomeni biti navijač, a … ker želijo biti podobni svojemu učitelju, v zrak nemudoma šine poln razred malih ročic.

Ampak ne čisto vseh. Eden od fantičev, po imenu Matic, ne sodeluje z ostalimi. Njegova roka ostane prikovana ob telo.

Učitelj zato vpraša malega Matica, kako to, da ni dvignil roke.

“Ker ne navijam za Olimpijo,” se odreže uporni fant.

“Za koga pa potem navijaš?” zanima učitelja.

“Za koga, za koga … Za Jesenice, normalno.”

Učitelj, sredi Ljubljane, je nekoliko šokiran nad odgovorom. Otrokom seveda ne sme pokazati, da ga mali navijač Jesenic v resnici živcira, izdajalske rdečice pa le ni moč prezreti na njegovem obrazu. Z največjo težavo skuša umirjeno vprašati malega Matica, zakaj se ima za navijača Jesenic in to u najlepšem gradu na svetu (nje)

“Moj oče navija za Jesenice. Tudi moja mama navija za Jesenice. Torej sem tudi jaz navijač Jesenic.” reče malček.

Ves razred zija v duel – zdaj že močno besnega – učitelja in Matica. Tik pred resnim izbruhom se učitelj komajda zadrži, da ne začne glasno vpiti, a vseeno v njegovem glasu ni več moč prikriti razburjenja.
“Kakšen razlog pa je to – oče in mati navijata za Jesenice?!?” Glas se mu nevarno trese: “In kaj, če bi bila oba, tvoj oče in tvoja mama, popolna idiota? Kaj bi bil potemtakem po tvojem mnenju ti?”

Za trenutek je vse tiho. Potem pa se Matic milo nasmeji in reče:
“Potem bi bil pa navijač Olimpije.”

Naslovna fotografija: KLIK


Sledite nam in nas všečkajte:
error
Delite:

One thought on “Navijač(i)

  1. Zgodba je pravi obliž na rano. Matic je naš junak., medtem ko je za Ljubljančane izdajalec. Verjetno so njegove korenine na Jesenicah. Zgodba nam veliko pove o nepokvarjenosti in neposrednosti otrok in na drugi strani o pokvarjenosti odraslih.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja