web analytics

Bezgov sirup z jagodami

Delite:

Tokrat se “Almin kotiček” predstavlaj na soboto, namesto doslej običajnega petka. Sobota je namreč dan, ko službe, ki običajno poročajo o svojih dejavnostih, tega večinoma ne počnejo. Zato bodo odslej Almine male skrivnosti velikih kuharskih mojstrov na vrsti ob sobotah.

Takole pravi jeseniška kuharska kraljica:

Ker se je dež umaknil in je najboljši čas za nabiranje bezgovih cvetov, pošiljam hvaležen recept za sirup …

BEZGOV SIRUP Z JAGODAMI

– 25 cvetov bezga
– 450 g jagod, 2 limoni
– 1,5 kg sladkorja, 50 g citronske kisline
– 2 l vode

  1. Suhe cvetove, ki smo jih pazljivo pregledali, razporedimo v večji lonec, najbolje s pokrovom, dodamo sladkor in citronsko kislino. Vse skupaj prelijemo z dvema litroma vrele vode.
  2. Ko se mešanica malo ohladi, dodamo očiščene in prerezane jagode in dobro premešamo, jagode pa tudi malo pomečkamo. Nato lonec pokrijemo in na hladnem maceriramo 72 ur. Dva­krat na dan premešamo.
  3. Po treh dneh precedimo skozi kuhinjsko gazo, potrudimo se z iztiskanjem.
  4. Steklenice steriliziramo v pečici, v vroče nalijemo sirup, čim bolj do vrha, in dobro zatesnimo. Hranimo v hladnem, temnem prostoru.

Zapomnimo si, bezgovih cvetov nikoli ne peremo, vendar jih vedno lepo očistimo, da je čimmanj pecljev in zelenih delov. Cvetni prah mora ostati na cvetu.

Dragi Jeseničani, še kdo dela slastne bezgove sirupe? Sploh z jagodami …

Še več receptov si seveda lahko ogledate na:

Fotografijo prispevala Alma Rekić

 


Delite:

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja